Projekteringsledning Kaj 16

Kaj 16, etapp 2

Lilla Bommen, Göteborg Nyproduktion kontor och handel

  • Projekteringsledning
  • Digitaliseringsledning

    Vasakronan fortsätter att utveckla Lilla Bommen och sedan 2023 driver Akuro, på uppdrag av Mark- och Energibyggarna, projekteringsledningen för grundläggningsetappen och källaren i uppförandet av Kaj 16.

    Kaj 16 är Vasakronans andra nybyggnadsprojekt med fokus på träbyggnation och 12 av de 17 våningarna utgörs av trä. Centralt belägen på kajkanten vid Göta älv omfattar byggnaden 30 000 kvm och utgör en viktig del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden.

    Projektet som helhet är upphandlat som en delad entreprenad och grundläggningsetappen inkl källare genomförs som en totalentreprenad i samverkan mellan Vasakronan och Mark- och Energibyggarna. Grundläggningen är nu i full produktion, samtidigt som projektering av huskroppen är i system- och bygghandlingsskedet.

    Akuros Ina Tofalvi har rollen som biträdande projekteringsledare med fokus och spetskompetens inom digitalisering. Ina är med och tar fram nya rutiner och arbetssätt samt utbildar projektgruppen löpande. Kaj 16 har stora ambitioner och mycket högt satta mål inom både hållbarhet- och digitalisering.

    ”Vår roll i detta projekt är att driva projektledningen på ett digitalt sätt, samt bidra med innovativa lösningar för att förflytta byggbranschen framåt. Vi vågar, tillsammans med beställaren Vasakronan, spänna bågen och använda nya arbetssätt. Akuro vill vara med och skapa en mer effektiv och hållbar byggprocess, vi är övertygade om att digitalisering är nyckeln.” säger Ina Tofalvi. 

    En av de mest anmärkningsvärda projekterings- och produktionsaspekterna av Kaj 16 är beslutet att ta digitaliseringen till nästa nivå genom att helt slopa ritningar, för att endast utgå från 3D-modellen som juridisk handling. Detta steg mot ökad digitalisering speglar en större branschtrend och går hand i hand med Akuros engagemang för innovation.  

    “Genom att genomföra ett byggprojekt helt modellbaserat, med BIM som arbetsmetod och leveranssätt, möjliggörs en mer effektiv och hållbar byggprocess. När man slopar icke-interaktiva verktyg som PDF-ritningar och nyttjar modellen som arbetsverktyg i produktionen ges stora möjligheter att minska risker för fel och öka effektiviteten.” – förklarar Ina

    Projektet har valt att arbeta i StreamBIM, en plattform som möjliggör modellbaserad projektering och produktion.  Projektteamet kan noggrant hantera allt från mängdning och inköp av material till att följa hur byggnaden växer fram, i realtid. Modellen har exempelvis kunnat nyttjas för att göra avancerade simuleringar och fastställa produktionsmetoder för massundanträngning, vilket har reducerat risken för påverkan på närliggande konstruktioner. I och med projektets höga miljöprofil satsar man stort på återbruk, även i grundläggningsetappen. Befintliga pålar återbrukas såväl som krossad betong i form av ballast, vilken kommer från den rivna byggnaden Kromet som stod på platsen tidigare. 

    Kaj 16 är en möjlighet för oss att tillsammans utveckla och utvecklas i en alltmer digitaliserad byggbransch. Vår roll sträcker sig utöver det tekniska – vi fungerar även som förändringsledare och säkerställer att alla inblandade parter arbetar mot samma mål och har den digitala kompetensen som behövs. Ett projekt ska inte vara beroende av en BIM-samordnare.  

    “För att använda BIM så effektivt som möjligt är det viktigt att utbilda, både i ökad teknisk kompetens men framför allt i förståelse för syfte och nytta. Först när hela organisationen är med på tåget och har rätt basnivå, kunskapsmässigt, kommer 3D-modeller att kunna nyttjas i dess fulla potential.” – fortsätter Ina

    Kaj 16 är ett av de projekt där vi arbetar med digitaliserade arbetsprocesser. Projektet är ett exempel på Akuros ambitioner att vara i framkant av digital innovation.

Kontakt

Jens Lundstedt

Projektledare / Delägare

0705-30 45 38

Ina Tofalvi

Digital strateg / Biträdande projektledare

0762-01 43 45

Länkar